lördag 28 mars 2009

Det är minsann vår i luften

Trots snöstorm för två dagar sen är det barmark och vårskimmer idag. Jag körde till Flyinge för att påbörja vårens växtköp men det var nog lite överilat! Nybörjare som jag är trodde jag att det bara var att köra dit och så hittade man nåt bra men naaa... det gjorde jag inte. Flyinge Plantshop är stort. Och det finns växter från frö till stora träd. Många växter. Olika sorters växter. Plötsligt kände jag mig inte inspirerad utan förvirrad, vad ska jag köpa??
Kom på att det nog varit bra att fundera lite innan på om vi har nåt behov, t ex en häck mot våra grannar som går förbi och tittar in på ena sidan.
Men shopaholic som man är så måste man ju köpa något så blev ett par penséer, två vita ranunklar (lärde mig namnet tack var bloggen med samma namn), lite lavendel och en fin vattenkanna i zink. Hem och plantera i krukor och rabatt, montera utemöbler och sen in och fika.

Nya utemöblerna var jättefina och så fort det blir varmare och lummigare i trädgården får de flytta ut från under terrasstaket och ställas under björken.

Emil fick besök av kompisen Leo och de har hoppat runt i trädgården hela eftermiddagen, bus på hög nivå!

Nu har Leo rymt och systern letar febrilt bland bland husen med en skål torrfoder i högsta hugg. Underhållning när den är som bäst! :)

Nu lite frågor:
1. Kan ranunkler vara ute så här års? Kan de vara inne..? Hur ska de vattnas inomhus?
2. Kan man plantera örter direkt i rabatten? Vi vill sätta basilika, oregano, gräslök mfl.
3. Jag har en tendens att ta livet av alla mina krukväxter (utom orkidéerna då). Hur vet man hur mkt man ska vattna??

Ha en fortsatt skön helg!

9 kommentarer:

 1. Ranunkler kan inte stå ute ännu och örter kan kanske vara knepigt ihop med andra växter, jag sätter mina i stora lerkrukor och har dom utanför köksdörren, bara öppna och plocka in...hoppas du blev lite klokare och he en skön kväll, kram

  SvaraRadera
 2. Kan ej svara på frågorna men var bara tyungen att säga vilka fina katter du har

  kram
  Åsa

  SvaraRadera
 3. Ranunkler kan jag inget om. Vet bara att de är fina.

  Jo, men visst kan man ha örter direkt i rabatten. Men, som med alla växter, så ska man ju kolla upp om de trivs i just Den rabatten (jord, vatten, sol, vind osv) Finns en jättebra bok om detta "Blommor och Buskar" Femte upplagan ska det vara om du köper den! (jag köpte min direkt från blommor och buskar förlag)
  Vissa sprider sig ganska kraftigt (gräslök, mynta mfl) och är fleråriga. Kanske man vill ha i kruka eller på annat sätt begränsa dess framfart?!
  Andra sorter sår man nytt varje år. Då kanske det är annat som avgör hur man vill odla dem, eller med vilka andra växter...

  Vattning ja... Ofta övervattnar man nog krukväxterna... (höll jag på att göra med några av mina i vinter) ...vet inte om det är det som är ditt problem? Eller vattnas det för sällan?
  Ofta gillar krukväxterna inte att stå i vatten (ruttnande rotsystem bla). Så känn med fingret i krukan innan du vattnar. Är jorden torr, vattna. Är den inte torr, vänta. (sen vill ju inte alla ha det så här, men men...)
  Kanske ha en speciell vattna-blommor-dag/vecka. Så minns man lättare hur längesedan det var man senast gick över dem...

  Oj oj, det var mycket om lite... Hoppas du fått några bra tips. Detta är ju från en glad amatör, så det får tas med en nypa salt ;)

  Kul att du fått till kuddar av de gamla handdukarna!

  Ha det gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Fråga ett: Jämtland- definitivt nej! men jag tror nej annars också.
  Fråga två: örter sätter jag i krukor eller urnor. Man kan sätta många tillsammans i jättestora krukor. Grannen har byggt upphöjda odlingslådor. Snygga alltså, kring altanen, det luktar jättegott.
  Fråga tre: Där finns det nog inget glasklart svar. Men ett tips är att om de dör så har man antingen vattnat för lite eller för mycket!;)

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 5. Vad fint ni kommer att få och redan har fått! Igår sov vi ut efter veckan som varit och Sälen var riktigt skönt. Vi köpte startkit till att odla sticklingar av kryddor och smultron som vi ska ha på balkongen :-) Hoppas dom blir bra!
  Ha det fint!! kram

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Kul att du ville vara med i min tävling. Lycka till!!

  Jag känner verkligen igen mig i det du skriver om växterna. Jag är verkligen ingen expert på det där med växter. Jag är dock alltid optimist när det är vår och får för mig att jag ska så allt möjligt. Sedan när det kommer till ogräsrensning så tar det stopp.
  ;-)
  Ha en bra vecka!
  KRam MARIA

  SvaraRadera
 7. Hej Maria!
  Fina vita stolar ni har de kommer bli fina i er trädgård. Det är inte lätt att välja blommor, men man kan säkert be om hjälp på Plantskolan. Ranunkler får man nog vänta med att sätta ut än. Örter kan man ha i krukor, men även i rabatter. Vissa klarar sig inte över vintern. Tex basilika. Jag har en örtrabatt där många örter klarar sig från år till år.
  Lycka till!
  Kram susanne

  SvaraRadera
 8. Hej Maria!
  Fina vita stolar ni har de kommer bli fina i er trädgård. Det är inte lätt att välja blommor, men man kan säkert be om hjälp på Plantskolan. Ranunkler får man nog vänta med att sätta ut än. Örter kan man ha i krukor, men även i rabatter. Vissa klarar sig inte över vintern. Tex basilika. Jag har en örtrabatt där många örter klarar sig från år till år.
  Lycka till!
  Kram susanne

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Vi bor söder om er och undrar om vi är de störiga grannarna???Vi bor ju så nära så om vi stör er, så snälla säg till direkt istället!
  Er söta katt har varit inne och lekt med oss hela helgen och det har inte varit det minsta störigt..=)
  Ha det gott
  M

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...