lördag 12 maj 2012

Österlentips

Jag och mamma på promenad i Haväng.

Förra helgen var hela familjen Neldeborn på Österlentur och jag tänkte att jag ska ge er lite tips på vad som är värt att se i den delen av Skåne. Mammas släkt kommer därifrån så hon har bra koll på hela regionen och jag och Jonas brukar köra dit ett par gånger om året och besöka våra favoritplatser.
Så vad ska man se?

1. Knäbäckshusen. Hela byn låg tidigare längre norrut men fick flyttas nån gång på 50-talet då skjutfältet utvidgades. Otroligt fina och mysiga hus, vacker havsremsa och ett kapell om man känner för att gifta sig. Bra promenadställe.
2. Cafe Annorlunda. Bästa fikastället utan tvekan. Bullar och kakor i en stor buffé som garanterat mättar. Även här kan man ta en (välbehövlig) promenad ner mot havet.
3. Österlenkryddor i Köpingebro. Inspirerande butik med både färska och torkade örter samt massor av lavendel.
4. Vägen från Ystad och uppåt mot Kivik passerar många små idylliska byar. T ex Gärsnäs (här finns bl a ett konditori med goda kakor), Hammenhög (gallerier och loppisbutiker) och Komstad (vackra hus och en stor skoaffär). Överlag finns det mycket antik- och loppisbutiker lite här och var längs vägen.
5. Österlen Sparris, Borregården, Haväng, FridenMandelmanns (men åk hellre hit på sensommaren/hösten då trädgården är som finast) och Kivik (kom då äppelträden blommar i mitten av maj eller på hösten då det tillverkas äppelmust överallt) är andra ställen ni inte får missa.

En bra tid att åka hit är på påsken då det är konstrunda. Då öppnar de flesta ställen för säsongen.

Ha en skön helg!!

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...