måndag 29 augusti 2011

Vad händer med våra loppisar?

Det har varit minimalt med loppisar för mig i sommar, ett par stycken i Ronneby bara och de ska nog snarare benämnas som antikmarknader.

Men i helgen var det dags, det var idrottsloppis i Flyinge och lagom bakfull och trött efter en möhippa dagen innan drog jag dit med J. För att i ingången stoppas av en kille som tog betalt. Jag märke av detta ofog redan i fjol och det är en av anledningarna till att jag inte gått på loppisar i år. Jag vill kunna gå dit med 100 kr, köpa en byrå, 30 tallrikar samt fika till mig och min kompis (detta har hänt) och ändå ha 10 kr kvar. Det är loppis för mig.

I Flyinge tog man 30 kr i inträde. Då hade loppisen varat i 2 timmar redan och chansen att hitta fynd var minimal. J vägrade gå in, tillsammans med en annan man som högljutt protesterade. Jag betalade och gick in bara för att, som vanligt, bli besviken på allt skit som säljs. Alla möbler var i princip från IKEA eller så var det kontorsmöbler a la laminat, allt porslin bestod av skämtkoppar och billigt IKEA-skit. Vad är detta?? Allt möjligt skit man ska göra sig av med behöver man inte ge till loppisar! Man kan slänga!!

Och vad är det för ofog att ta betalt för att folk ska gå in och köpa grejer?? Ska ICA ta betalt i dörren med? Hornbach? IKEA (lika bra att åka dit ist, samma saker och där är det iaf inte inträde)? Jag fattar väl att syftet med loppisen är att stödja idrottsföreningen och att de passar på att mjölka ur besökarna varenda krona de kan. Loppisar har ju växt till ett enormt folknöje, varför inte utnyttja det?? Jo, för att hela grejen med loppisar försvinner då! Fyndkänslan, mysigheten.. loppiskulturen helt enkelt.
Jag vill inte att det ska bli kommersiellt, jag vill inte betala för att handla, jag vill inte se söndriga leksaker och IKEA-möbler vart jag än vänder mig på en loppis. Skit är inte loppisfynd och jag är jäkligt svårt att tro att målgruppen för ett gammalt avskavt LACK-bord från IKEA är särskilt stor.
Fortsätter det så här så försvinner loppiskulturen för folk slutar gå dit. Jag pratar av egen erfarenhet och jag har gått på loppisar i 15 år. Man hittar grejer på nätet, Myrorna, Sopstation mm istället. Ska ni behålla era kunder så sluta ta betalt! Eller ta 10 kr om ni måste för det är väl ok.


7 kommentarer:

 1. Håller med om att det är ett jäkla ofog det där med entré. Jag sponsrar gärna idrottsföreningarna med en tia eller två, men då får de hellre lägga på en slant på kaffe och bulle.

  Kan dock säga att jag klarat mig undan alla sådana loppisar i sommar, plus att de jag har besökt här i nordöstra Skåne har haft riktigt schysst utbud.

  Hoppas du hinner hamna på en riktig kanonloppis innan sommaren är slut!

  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Haha sitter och skrattar för mig själv när jag läser ditt inlägg, skulle kunnat varit jag som skrev det! Du har så rätt så rätt, det ska inte vara inträde och det ska finnas sånt vi kallar fynd.
  Som idrottsklubb kan man ju faktiskt tjäna pengar på t.ex fika o bröd istället.

  Kram Anneli

  SvaraRadera
 3. Oj, oj detta var ett hett ämne! Får man då med miljövetarens samvete ändå få påpeka att det faktiskt finns en bra andrahandsmarknad för IKEA-grejer. Jag tror t.o.m att IKEA har en egen hemsida med begagnat. Må så vara att de flesta av oss (så även jag) går på loppis för att hitta de unika fynden, men jag tycker ändå det är bättre att skicka sina uttjänta grejer (oavsett ursprung) till loppis istället för att slänga det direkt. Jag måste dock hålla med om att utmaningen att hitta de riktiga fynden ökar avsevärt.

  Som säljare på en av dessa loppisar som tar inträde så måste jag även försvara detta tilltag. Om ni visste hur många människor som plockar grejer från borden utan att betala så kan man kanske se lite mer positivt på saken. Det är även ett sätt att få ett litet bidrag från de som åker till loppisen utan att handla eller ta en kopp kaffe. Ibland kan man bli chockad över att folk inte vill betala mer än en krona för vissa grejer när man trots allt vet att pengarna går till en god sak. På den loppisen jag hjälper till har vi därför infört ett lägsta pris på 5 kr de första 2-3 timmarna. Det är otroligt mycket tid, engagemang och bensinpengar som läggs ner för att få till de stora loppisarna. Något tycker jag gott man kan ge för det...

  Usch vilken moralpredikan detta blev. Jag ber verkligen om ursäkt. Jag brukar egentligen tänka likadant som i ditt inlägg men när man har sett det på närmre håll så är det kanske lättare att förstå varför det är på detta sättet och det här med återbruk är ju lite a en hjärtefråga för mig.

  Kram!

  Är det olämpligt nu att fråga om ni har tid att ses någon gång. ;)

  SvaraRadera
 4. Åh, roligt med lite debatt!

  Det finns givetvis alltid två sidor av saken. Man kan säkert sätta sig in i det mesta och förstå varför det är på ena eller andra sättet. Men i det här fallet uttalar jag mig som loppisbesökare och därmed målgrupp för de som har loppisar. Jag må vara den enda i Sverige som väljer att spendera mina pengar på annat än deras loppis på grund av inträdet men faktum kvarstår att de har förlorat mig som kund. Med tanke på mannen som högljutt protesterade och det halvhjärtade försvaret killen som tog betalt körde med bör det dock finnas fler än jag som är missnöjda. Han hade hela dagen fått förklara att det nu kostade pengar och nä, det gjorde det inte i fjol.
  Det har funnits idrottsloppisar i åratal och de borde tjänat något på det innan inträdet, annars är de dumma som fortsätter. Jag tror inte de (bara) gör det för att ge folk ett trevligt utflyktsmål. Har de lyckats få ihop pengar innan bör det gå även nu och den oerhörda popularitet som loppisar fått på sista tiden borde ha hjälpt dem avsevärt att locka kunder. Att folk stjäl och inte köper något är tråkigt men så måste det också alltid varit.
  Jag håller med Fröken Grön att dyrare fika är helt ok, 25 kr för kaffe och kanelbulle är väldigt billigt. Jag hade kunnat betala 50 kr också.
  Men att betala för att gå in och köpa saker, det tycker jag inte om att sponsra. Det är lika kul som att betala p-avgift för att gå in på ICA och handla mat.

  Vi får väl se om jag lyckas göra fynd på annat håll eller tvingas foga mig till inträdet nästa år.

  Jag håller med om att återbruk är viktigt men IKEA-grejer har en tendens att redan på hemfärden från varuhuset få skav, ännu mer skav under monteringen och vid användning ytterligare skavanker. Att köpa begagnade, skrangliga saker som kostar några få hundralappar att köpa nytt lockar inte mig. Men där kommer tycke och smak in, jag tror definitivt det finns målgrupp även för dessa möbler. Säkert att de hittar till loppisar även de, så visst, lämna ifrån er all skit ni har så får de som orkar gräva sig igenom loppisutbudet efter de där glittrande fynden! :)

  Ang träff :) Hjärtans gärna! Vi har dock inte tid någon helg på länge, kan vi ses efter jobb någon dag? Jag och J kan komma hem till er?

  Kramar!!

  SvaraRadera
 5. Hm,ja...30 kr med, det var mycket. När vi var i Frankrike och New York och gick på loppisar där märkte man skillnad, inge skit alls, bara roliga saker !

  SvaraRadera
 6. Men vad sjukt att man ska behöva betala inträde på loppis! Visst fattar man ju att de försöker samla in pengar till föreningen, men tror att många, precis som du, hellre skippar att gå på loppis än att betala inträde. Hoppas inte denna (dåliga) idé sprider sig hitåt!

  /F

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...